Četnická pátrací stanice Praha - historická skupina, četnictvo a bezpečnostní sbory

Četnictvo v pohlednicích - 2. díl.

Jak již jsem uvedl v prvním díle, existovaly vedle četnickcýh pohlednic – akvarelů – i perokresby.

Jednotícím prvkem těchto pohlednic je jednak styl kresby a s největší pravděpodobností i autor a především pak j krátké básničky. Ty obsah pohlednice prakticky glosují a až na výjimky mají charakter propagační. Ukazují nelehkou četnickou službu v jakékoliv roční době a počasí nebo ukazují četnictvo při plnění jeho úkolů.

I zde je problém s určením jejich skutečného množství, témat a sérií. Jestliže u prvních malovaných typů známe autora, pak u perokreseb chybí jakákoliv signatura a dokonce chybí i jakýkoliv údaj na rubové straně pohlednic.

Pohlednice pocházejí ze 30. let XX. století – jak naznačují přílby nebo dokonce témata (viz téma z roku 1938 – pohlednici však nemám). I přes to však nezle přehlédnout – alespoň v jednom případě, podobnost s rakouskými obrazy četníků.  Ty pocházejí z publikace, vydané k výročí otevření četnických kasáren v Karmelitské ulici v Praze v roce 1855 a jejich předlohou jsou barevné fresky, které byly v kasárnách umístěny ve školící místnosti pro četnictvo. (O tom ale až v dalším článku.) Jejich téma se dá snadno shrnout do hesla: Pomáhat a chránit, které bylo heslem rakouského četnictva již od roku 1850.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.

úvodní stránka | nahoru | zpět | tisk stránky | Články lze kopírovat jen se svolením autora
© 2005 Design Jirka Převrátil | © 2005-2006 Obsah - kolektiv autorů ČPS Praha | Hostujeme u Českého hostingu