Četnická pátrací stanice Praha - historická skupina, četnictvo a bezpečnostní sbory

Nové muzeum bezpečnostních sborů je na světě

13. září 2009 bylo v Habartově u Sokolova otevřeno zbrusu nové muzeum, věnované bezpečnostním sborům a samozřejmě habartovskému incidentu v září roku 1938. Expozice se na první pohled může zdát chudá, ale při bližším pohledu návštěvník zjistí, že je tomu naopak. Je zde vystavena celá řada velmi unikátních exponátů, které v drtivé míře pocházejí ze sbírek soukromých sběratelů a Muzea Policie ČR v Praze. Právě díky soukromým sběratelům zde například spatřit stejnokroj bývalého exponovaného štábního důstojníka v Plzni plk. čet. Meinscheidra. Stejně tak je možno obdivovat stejnokroj řadového četníka v hodnosti praporčíka, jehož majitel se v něm nejen podílel na povstání českého lidu v květnu 1945 u Plzně, ale později v něm sloužil již jako příslušník SNB v Chebu a Sokolově. Za velmi zajímavá lze považovat i vytvořená panoramata, která zachycují dobovou atmosféru a především částečně rekonstruují místnost četnické stanice v Habartově, ve které v září 1938 padl prap. Koukol – velitel stanice. Součástí expozice je i jedna místnost, vybavená jako četnická stanice.

Součástí slavnostního otevření muzea bylo i předání praporu  habartovským četníkům (o.s. Klub 1938 – www.habartov.cz) kteří jsou tvůrci muzea. Zároveň byl starostou obce předán prapor i příslušníkům obvodního oddělení Policie ČR v Habartově. I my jsme u toho samozřejmě byli.

Závěrem lze říci, že muzeum je sice maličké,  o to víc stojí za vidění. Na malé ploše je vidět nadšení tvůrců i jejich odborná úroveň. Zároveň je to jediné podobné muzeum v této části naší vlasti. Za to vše zřizovatelům, budovatelům a vystavovatelům muzea patří samozřejmě dík.

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.

úvodní stránka | nahoru | zpět | tisk stránky | Články lze kopírovat jen se svolením autora
© 2005 Design Jirka Převrátil | © 2005-2006 Obsah - kolektiv autorů ČPS Praha | Hostujeme u Českého hostingu