Četnická pátrací stanice Praha - historická skupina, četnictvo a bezpečnostní sbory

Naše výstroj a výzbroj

V tomto článku bychom chtěli představit naši výstroj a výzbroj. Popravdě ale myslím, že je dostatečně představena ve fotogalerii. S výstrojí četnictva to tak snadné není. Nejdříve je potřeba si uvědomit, jaké období chce člověk vlastně dělat. Výstroj včetně stejnokroje, jeho barev, distinkčního označení a dalších doplňků prošla od roku 1918 velkým vývojem. Od kolkovaných stejnokrojů až po ty známé „petrolejové". Byla to cesta změna a doplňování, jenom distinkční označení bylo v letech 1918 – 1945 celkem 12 x změněno nebo doplněno. My se zaměřujeme zejména na rok 1938 a tomu podřizujeme prakticky vše. S tím pak souvisí i výstroj SOS a nejde pouze o četnictvo, ale i o uniformovaný sbor stráže bezpečnosti neboli uniformovanou státní policii.

Základním pramenem jsou samozřejmě výstrojní předpisy, skutečné historické stejnokroje, fotografie a deníky četníků, sosáků a policistů. Teprve tímto studiem člověk pochopí, že předpis je jedna věc a skutečný život a služba je věc druhá. Velmi výmluvně o tom hovoří fotografie, které dokazují, že ono to s tím dodržováním strojové kázně nebylo zas tak horké a u SOS už vůbec ne.

A protože my se chceme zaměřovat právě na skutečný život, nesnažíme se být předpisoví za každou cenu. Ono to ani není cílem a navíc to dnes už snad ani není možné, pokud nemá člověka jeho koníček zruinovat.

Proto snad není na závadu používání přešívaných švýcarů, které se barvě četnického stejnokroje blíží nejvíce, neoriginálního řemení apod. nejde nám o to být jako hradní stráž, jde nám o to sice se reálu přiblížit, ale se vším všudy, tedy i s oním drobným porušování výstrojních předpisů.

Chtěli bychom nás tedy ukázat v porovnání s oním historickým četnictvem a bereme to zároveň jako uveřejňování naší praxe byť svoje know how si budeme i nadále střežit.

Komentáře jsou zavřeny.

úvodní stránka | nahoru | zpět | tisk stránky | Články lze kopírovat jen se svolením autora
© 2005 Design Jirka Převrátil | © 2005-2006 Obsah - kolektiv autorů ČPS Praha | Hostujeme u Českého hostingu