Četnická pátrací stanice Praha - historická skupina, četnictvo a bezpečnostní sbory

Pietní akty - Praha, 5.5.2012

Dne 5. května 2012 vykonala Četnická pátrací stanice Praha stafáž při pietních aktech k uctění památky padlých bojovníků Květnového pražského povstání a všech hrdinů posledních bojů druhé světové války. Pietní akty se konaly od 10.00 hodin na Staroměstském náměstí, od 12.30 hodin před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě a od 14.00 v Muzeu policie. 

      Dnešního dne jsme si připomněli památku našich kolegů policistů a četníků, kteří se v nemalé míře účastnili odbojové činnosti během celé okupace a kteří stáli v prvních řadách nejen pražského ale i celého Květnového povstání českého lidu, v květnových dnech roku 1945. Byli to právě policisté a četníci, kteří povstání na mnoha místech začali, vedli ho a mnohdy položili při tomto boji své životy. V Praze byli policisté ti první, kteří zahájili ozbrojený boj proti německým okupantům a to útokem na budovu Českého rozhlasu. Není v Praze snad jediného místa, kde by nebojovali policisté a četníci. Tak tomu bylo i na celém území České republiky, všude tam, kde k povstání došlo.

      Je to snad nějaké česká tradice, že se o českých policistech a četnících nehovoří v souvislosti s bojem českého a slovenského lidu za svobodu. Tak jako v minulosti, i dnes se zamlčuje důležitá úloha bezpečnostních sborů v těžkých chvílích národa. Četníci i policisté stáli v první linii při budování Československa v roce 1918, jako jediní hájili hranice Československé republiky a pohraniční území proti hordám sudetoněmeckých teroristů v roce 1938, v době okupace pracovali v odboji, podporovali partyzány a účastnili se všech ozbrojených povstání proti okupantům. Jejich boj za svobodu národa pak vyvrcholil právě v Květnovém povstání českého lidu. 

Vyhotovil: vrch. strážm. František Soukup

Komentáře jsou zavřeny.

úvodní stránka | nahoru | zpět | tisk stránky | Články lze kopírovat jen se svolením autora
© 2005 Design Jirka Převrátil | © 2005-2006 Obsah - kolektiv autorů ČPS Praha | Hostujeme u Českého hostingu