Četnická pátrací stanice Praha - historická skupina, četnictvo a bezpečnostní sbory

strážmistr policie Ladislav BETKA

Pátráme po osudech a okolnostech dalšího padlého příslušníka policie a účastníka květnového povstání v roce 1945.

Strážmistr policie Ladislav Betka se narodil 15. února 1915 a padl 7. května 1945.

betka_hrob2.jpg

Stejně jako šstrážm. pol. Václav Mach, je pohřben na Hrdlořezském hřbitově.

betka_hrob1.jpg

V almanachu padlých pražských policistů je mylně uvedeno datum jeho narození – 20. února 1915 . Stejně jako u jeho kolegy Macha je uvedeno – Padl v revoluci v Praze.

Hroby obou padlých leží prakticky vedle sebe.

betka_mach_hroby.jpg

Má někdo informace o okolnostech a místě smrti strážmistra Betky? Stejně tak pátráme po dalších informacích k jeho osobě.  

Jeden komentář k příspěvku “strážmistr policie Ladislav BETKA”

  1. David Hertl říká:

    ZAPOMENUTÝ HRDINA Z VELKÉHO BŘEZNA – V Ústí n. L. nedávno vyšla publikace Ústečané nejen v datech. Autoři se snaží seznámit širší veřejnost s významnými jedinci, kteří život nějakým způsobem s městem spojili. V. Březno zatím takovou knihu nemá, ale můžeme si představovat, kdo by si v takové životopisný medailon určitě zasloužil. Obec má dlouhou a bohatou historii, a proto není při procházce časem problém narazit na opravdu významné individuality, jejichž věhlas její hranice přesahuje. Dokonce lze najít takové, o nichž informují významné encyklopedie (např.: Žofie Chotková, Karel Chotek, František Chábera, Miroslav Slach, Anna Kobrlová, Svatopluk Košvanec, Victor Cibich, Albin Benedikt Castelli atd.) Tato jména však většinou lidé znají a nebo si informace mohou bez větších problémů zjistit, rád bych ale připomněl takřka zapomenutou osobnost, o jejímž životě se podařilo nedávno získat aspoň několik faktů, ze kterých jasně vyplývá, že do zmiňovaného seznamu bezpochyby patří! Jedná se o Ladislava Betku (* 15. 2. 1915), žil ve V. Březně, aktivně se zapojoval do společenského i kulturního života a cvičil v místním Sokole. Nesmíme také zapomínat, že v době před 2. světovou válkou zde sídlila většina Němců a že např. první česká škola byla otevřena až v r. 1937. Proto také v pohraničí měla oslava 28. října mnohem větší a širší význam. Další životní kroky L. Betky směřovaly do Prahy, do služeb pražské státní policie. Za Květnového povstání českého lidu v r. 1945 se velkobřezenský vlastenec objevuje na barikádách a na pražském Žižkově v boji s německými okupanty den před osvobozením (7. 5. 1945) umírá. Hrob najdeme v Praze 9 – Hrdlořezech. Existuje historický dokument, který vypovídá, že 3. 5. 1947 byla ve školní budově velkobřezenské školy odhalena pamětní deska s nápisem: Těm padlým čest! Ladislav Betka, roz. 15. 2. 1915, padl 7. 5. 1945 na barikádách v Praze. Antonín Honák, roz. 15. 3. 1900, zemřel 13. 4. v Briegu. Žalujeme – vzpomínáme – nezapomeneme. Bylo na ni vedle L. Betky ještě uvedeno jméno Antonína Honáka, o jehož životních osudech se mi zatím nepodařilo zjistit nic. Deska v objektu už dávno není a na bývalé spoluobčany se také už pozapomnělo. PaedDr. Jan Darsa (skola.vb@ustipost.cz) – ZŠ V. Březno (ustipost.cz/skola-velkebrezno)

Zanechte komentář

Můžete použít Texy! formátování.

úvodní stránka | nahoru | zpět | tisk stránky | Články lze kopírovat jen se svolením autora
© 2005 Design Jirka Převrátil | © 2005-2006 Obsah - kolektiv autorů ČPS Praha | Hostujeme u Českého hostingu